Vergroot risico op brandgevaar door hittegolf in Californië

03 juli 2024, 12:14

Bosbranden
De 'Thomspon Fire' langs Lake Oroville. De bosbrand woedt al dagen in de buurt van San Francisco. Bron: ANP / AFP / Josh Edelson.

Recordhoge temperaturen in het westen van de Verenigde Staten zorgen voor een toenemend risico op bosbranden. Ook het traditionele vuurwerk voor Onafhankelijkheidsdag op 4 juli vormt hierin een extra uitdaging. In de buurt van San Francisco woedt woensdag al een flinke bosbrand, genaamd de 'Thompson Fire'.

Een groot deel van de Amerikaanse staat Californië kampt momenteel met een "aanhoudende gevaarlijke hittegolf", aldus de National Weather Service (NWS). De hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid leiden tot extreme hitte-effecten. In deze gebieden maar ook in andere staten zijn dan ook hittewaarschuwingen van kracht, die gelden voor in totaal meer dan 80 miljoen mensen. In enkele steden als Fresno en Sacramento worden deze week temperaturen van 43 graden verwacht en in Death Valley kan het kwik oplopen tot 52 graden. Pas vanaf het weekend komt er wat verlichting in de hitte.

Bosbranden vaak te voorkomen

De hoge temperaturen en luchtvochtigheid en nauwelijks regen kunnen gevaarlijke branden veroorzaken. Donderdag wordt in de VS ook nog eens Onafhankelijkheidsdag gevierd, wat het risico op brandgevaar vergroot. Volgens de Californische brandweer vormt het warme en droge weer een uitdaging, maar wordt 95 procent van de bosbranden in de staat door mensen veroorzaakt en kunnen de meeste hiervan voorkomen worden. Gemiddeld ontstaan in het hele land meer dan 18.500 branden als gevolg van de Onafhankelijkheidsdagviering door onder meer onoplettendheid met vuurwerk of kampvuren, schrijft The Guardian.

Rond Lake Oroville in Oroville, in de buurt van San Francisco, grijpt een grote bosbrand die de 'Thompson Fire' is genoemd momenteel snel om zich heen. Ongeveer 13.000 mensen hebben een evacuatiebevel gehad. Meerdere huizen en auto' s zijn al in vlammen opgegaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht