Vakantieweer Europa: op veel plaatsen zomerse taferelen

01 augustus 2024, 07:30

Vakantieweer
Door de hitte zullen de stranden in Zuid-Europa druk worden bezocht. Foto: Adobe Stock

De zomervakantie is al volledig aan de gang en dat betekent dat veel mensen de komende periode naar hun vakantiebestemming afreizen. In dit artikel lees je wat voor weer je de komende dagen in de populaire vakantielanden kunt verwachten.

Voor een vakantie in eigen land is het de komende dagen prima weer. Uitzonderlijk heet wordt het niet, maar met maxima tussen 21 en 26 graden is het heerlijk weer voor een buitenactiviteit. Vrijdag schijnt de zon daarbij volop en dan voelt het zomers aan. De andere dagen is er een mix van wolken en zon met af en toe ook buien. Het uitgebreide weerbericht voor eigen land vind je hier.

Buien verdrijven de hitte in Centraal-Europa

De afgelopen dagen was het volop zomer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met maxima boven 30 graden. Deze hitte wordt weggedreven door een buiengebied dat vooral in het zuiden van Duitsland en in Zwitserland voor stevige (onweers)buien zal zorgen, maar ook in Oostenrijk komen buien voor. In Zuid-Duitsland doet de temperatuur een flinke stap terug en wordt het vrijdag zo’n 23 graden. In Oostenrijk en Zwitserland komen de maxima uit op zo’n 26 graden. Het weekend verloopt ook buiig, maar dan is er tijdens droge perioden iets meer ruimte voor de zon. Vanaf volgende week trekken de buien weg en is het volop zonnig. De temperatuur kruipt dan weer richting 30 graden.

De stevige buien blijven het noorden van Duitsland gespaard. In Berlijn is het daarom heerlijk weer voor een stedentrip. De zon schijnt veelvuldig en het is dagelijks zo’n 27 graden. Voor een aangename stedentrip ben je in Londen ook aan het goede adres. De maxima liggen rond 28 graden bij en mix van wolken en zon. Af en toe trekt een bui over, maar de droge perioden overheersen.

Volop zomer in Zuid-Europa

Het is al een aantal weken snikheet in Zuid-Europa en ook de komende dagen houdt de warmte aan. Aan de kust is een verfrissende duik in zee geen overbodige luxe. De maxima liggen veelal boven 30 graden. Zo is het 33 graden in Barcelona en 34 graden in Bari. In Málaga en Antalya kan het zelfs 40 graden worden. Tijdens een stranddag is het belangrijk om je goed in te smeren, want bij UV-index 8 kan de onbeschermde huid al binnen 15 minuten verbranden. Voor een stedentrip is de hitte minder aangenaam. In Madrid en Rome wordt het 37 graden dus dan is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken.

Op Rhodos kan de zee aangename verkoeling bieden. Foto: Adobe Stock
Op Rhodos kan de zee aangename verkoeling bieden. Foto: Adobe Stock

Nog even droog en zonnig in Scandinavië

Wie een vakantie naar Scandinavië heeft geboekt heeft geluk. Het is een aantal dagen droog met flink wat ruimte voor de zon. Daarbij is het 23 graden in Stockholm, Oslo en Kopenhagen. Perfect weer om buiten te wandelen dus. Zondag komt er een einde aan het droge weer, want dan komen vrij veel buien voor. De dagen daarna verlopen wisselvallig, met buien maar ook zonneschijn. Tijdens droge perioden is het prima weer om buiten wat te ondernemen. De maxima blijven namelijk boven 20 graden uitkomen.

Verena Mülder

Verena Mülder

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht